Egyedi 404-es hibaoldal:

miért kell neked?

Mi az a 404-es (page not found) oldal egyáltalán?

Ha olyan oldalra kattintunk a Google találati listájában, ami már azóta megszűnt vagy rosszul gépelünk be egy URL-t, akkor egy úgynevezett 404-es hibaüzenetet kapunk. Az oldalra általában annyi van ráírva, hogy a „keresett oldal nem található”.

Magyar nyelvű WordPress oldal esetében egy magyar nyelvű hibaüzenet fogadja a látogatót, megmutatom, hogyan néz ez ki az Árvácska weboldalán.

 

Átirányítás a címlapra

Az egyik jellemző megoldás a „gyári” 404-es üzenet helyett az, hogy a címoldalra irányítják az érdeklődőket. Számomra azért nem szimpatikus ez a megoldás, mert ha valaki egy konkrét helyre akart eljutni, és ezzel szemben a címoldalon találja magát, akkor joggal gondolhatja azt,  hogy valami rosszul működik az oldalon.

WordPress "gyári" 404-es oldal

Humoros, kreatív megoldások

Számtalan izgalmas megoldással találkozhatunk a weben, álljon itt néhány ízelítőnek. Némelyik nem fűz hozzá túl sok információt, de gyakran előfordul az is, hogy valamilyen továbblépési lehetőséget javasolnak a látogatónak.

Vicces videó: 404-es hibaoldal
Vicces kép, keresési javaslat az egyedi hibaüzenetben
Egy igazán egyedi hibaoldal
Misztikus 404-es oldal...

Van, aki még ennél is messzebbre megy! Az angol Carwow 404-es hibaoldalán még játszhatunk is!

A klasszikus kerülgetős, autóversenyzős játék feledteti azt, hogy igazából nem találtuk meg, amit kerestünk.

Kattints a linkre, és próbált ki te is! Nagyon vicces.

Persze emellett két hasznos linkkel is próbálják megfelelő helyre terelni az érdeklődőt, az egyik az autóösszehasonlító oldalra, a másik a címlapra vezet. Ez aztán az ügyfélkiszolgálás!

autóversenyzős játék a 404-es hibaoldalon...

Milyen esetben tartom nagyon fontosnak az egyedi 404-es oldal létrehozását?

Az olyan oldalak esetében, ahol teljes újratervezés történt, ilyen volt a Szentendrei Árvácska honlapja is. Ilyen esetekben a teljes menüszerkezet is általában megváltozik, ezért a Google találtai listáiban sok olyan link található, amelyen már nincs tartalom. Természetesen előbb-utóbb frissülnek ezek a listák, de eltarthat egy darabig. Gyorsíthatjuk a folyamatot, ha a honlaptérképet beküldjük a Google Search Console megfelelő felületén.

A képen látható, hogy az Árvácska weboldalán az adott időszak top 10 belépési oldalából 4 már megszűnt. Mivel egyáltalán nem lett volna jó, ha 10-ből 4 látogató csalódott lett volna, egyértelmű volt, hogy a megoldás az egyedi 404-es oldal.

Az új menüszerkezet miatt egyes, a Google-ben tárolt linkek nem jók

Itt lehetőségünk van tetszés szerinti tartalmat feltenni, és alternatív olvasnivalót ajánlani a látogatónak. Erről részletesebben beszélek a videóban, nézd meg azt is! A témához kapcsolódik még ez a bejegyzés a Szentendrei Árvácska weboldaláról, ajánlom figyelmedbe.

Bozókiné Antal Rita

2004 óta onlinemarketing-tanácsadás, marketingstratégia kialakítása, keresőoptimalizálás (SEO), közösségi média részvétel tervezése, kivitelezése. Webhelyadatok elemzése, konkurenciafigyelés, online kampányok kidolgozása. Tartalommarketing, szövegírás.

Pin It on Pinterest

Share This