Egy elhanyagolt weboldal felvirágoztatása:

rendrakás és újratervezés

Nem tudni, mi van a felszín alatt…

Ez a weboldal eredetileg esztétikus, ízléses és még reszponzív is volt. Nem ezért kellett hozzányúlni.

Az elsődleges probléma az volt, hogy meghekkelték.
Aztán kiderült, hogy káosz volt belül.
Valamint keresőoptimalizálást csak nyomokban tartalmazott.

Ezért szép iskolapéldája volt annak, hogy a látszatra jól működő oldal a felszín alatt olyan hiányosságokkal bír, amelyek meggátolják a jó szereplést például a Google találati listáiban.

 

Meghekkelt oldal: tanulságok

Az eredeti oldalt kétszer is feltörték. Az első alkalom után az akkori webfejlesztő „kitakarította” majd újraélesítette az oldalt. Sajnos hamarosan újra meghekkelték, így megint nem működhetett egy darabig.

Az egyik dolog, ami biztosan nem volt jól beállítva az eredeti oldalon: engedélyezve volt, hogy bárki regisztráció vagy bármilyen captcha („nem vagyok robot”) bepipálása nélkül kommenteket írjon. Ezzel szabad utat engedtek a rosszindulatú felhasználóknak: nemcsak megjegyzést, hanem spamküldőt, vírust vagy bármilyen más, kártékony programot is fel lehet az ilyen felületeken keresztül tölteni az oldalra – illetve a tárhelyre.

A tulajdonos nem akarja, hogy kommenteket írjanak az oldalra, ezért felesleges bekapcsolva hagyni (alapértelmezett!) ezt a funkciót.

A másik probléma a frissítés hiánya volt. A keretrendszereket (mint ez a WordPress oldal is) és tartozékaikat időnként frissíteni kell, vagyis tulajdonképpen a tervezők által kibocsátott frissítéseket telepíteni kell. Ha ez nem történik meg, egyre nő a feltörés valószínűsége, hiszen a frissítések sokszor a felfedezett sebezhetőségekre nyújtanak javításokat. Én is úgy tapasztaltam és más források is azt javasolják, hogy érdemes havonta egyszer frissíteni oldalunkat.

hozzászólások engedélyezése vagy tiltása

Takarításra a weboldalnak is szüksége van!

Egy másik egyszerűen észrevehető problémája az volt az eredeti honlapnak, hogy számtalan nem működő oldalt, illetve fel nem használt képet tartalmazott. Az ilyenek feleslegesen növelik az oldal méretét, ezáltal betöltődési sebességét. Sok esetben sehova sem vezető linkeket is tartalmaznak, amelyeket a Google robotjai hibaként azonosítanak. Ezeket tehát lomtárba kell helyezni, a fel nem használt képeket pedig ki kell törölni. És ezek csak az alapok. Számtalan más területen is lehet tisztogatni, ezekről itt olvashatsz részletesebben. Természetesen kitakarítottam mindent, és most már csak az van fenn, ami aktív is.

Keresőoptimalizálás – vagy annak hiánya

Egy helyen már említettem, hogy sokan úgy vállalják a weboldalkészítést, hogy a „SEÓzást nem tudom megcsinálni, arra keressen mást”.

Szeretném leszögezni, hogy a keresőoptimalizálás nagyságrendekkel többet jelent, mint kitölteni a meta-adatokat. A weboldal szerkezetéhez viszont a webfejlesztő fér hozzá, hát akkor kinek másnak kellene kitölteni ezeket a rubrikákat?

Nem tudom, itt hogyan történt, mindenesetre nem voltak kitöltve meta-adatok. Most már ez is rendben van.

gyenge SEO: meta-tagek hiánya
jól kitöltött meta-tegek

Technikai pontszámok

A különböző ellenőrzőeszközökön a régi weboldal változatos eredményeket ért el, de ezeken is tudtam pozitív irányban változtatni, így az oldal biztosan megfelel a Google elvárásainak, technikai szempontból nem kell hátrasorolástól tartania.

gyenge technikai optimalizálás
jó technikai optimalizálás

Végül a felszínről is beszéljünk…

Bár a régi is szép volt, a megújult oldal egy sokkal vidámabb, dinamikusabb színvilágot kapott. Ez hűen tükrözi az a pozitív szemléletet, amelyre a daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak is szükségük van, és amelynek elsajátításában Dr. Kegye Adrienne segítségükre lehet megújult weboldalának segítségével.

„A honlapunk kialakításában és frissítésében évek óta dolgozunk együtt a Duotone Kft-vel. Mindig preciz, pontos, dinamikus, kreatív munkát végeztek. Jelenlegi megújítás során Rita szakértelmével, gyors és minden részletre, kérésre kiterjedő munkájával egy elképzeléseinknek megfelelő, jól használható honlapot alkotott számunkra. Köszönjük kedves, barátságos és hatékony munkáját.”

Dr Kegye Adrienne

sugárterapeuta, pszichoterapeuta szakorvos

Bozókiné Antal Rita

2004 óta onlinemarketing-tanácsadás, marketingstratégia kialakítása, keresőoptimalizálás (SEO), közösségi média részvétel tervezése, kivitelezése. Webhelyadatok elemzése, konkurenciafigyelés, online kampányok kidolgozása. Tartalommarketing, szövegírás.

Pin It on Pinterest

Share This