Hogyan mérjük weboldalunk teljesítményét?

1. rész: egyáltalán, minek kell azt mérni?

1000 látogatóra hány vásárlás/kapcsolatfelvétel jut?
A Facebookról hány látogató érkezett a weboldaladra az elmúlt hónapban?
A Google-keresésekből hányan kattintottak az oldaladra a múlt hónapban? Milyen kifejezésekre találták meg oldaladat?
Az Adwords hirdetéséből 1000 kattintásra hány vásárlás/kapcsolatfelvétel jut?

 

Ha a fenti kérdésekre nem tudod a választ, olvasd el ezt a cikket és a folytatásait  (2., 3.) is!

„Felhívnak vagy vásárolnak az oldalon keresztül. Ezzel mérem a weboldalam teljesítményét. Hogyan lehet máshogy?”

Tény, hogy a közvetlen vásárlás vagy kapcsolatfelvétel egyértelműen mérhető, és így jó támpontot ad. Az viszont nem derül ki így, hogy az oldalra látogatók hány százalékából tudunk érdeklődést vagy vásárlást kiváltani.

Sikeresnek tartjuk weboldalunkat, ha 10 látogatóból 1 vásárol? Igen.
És ha 10.000-ből 1 vásárol? Így már valószínűleg nem. (Kivéve, ha luxusjachtokat árulunk, és egy eladás biztosítja a megélhetésünket egy egész évre… 😉)

Ha nincsenek adataink a weboldalunk (és egyéb online csatornáink) forgalmáról, honnan tudhatjuk, hogy az adott mennyiségű vásárlás  jó eredménynek számít, vagy azonnal neki kell esnünk a webes kommunikációnk átalakításának?

 

„Jó a honlapunk teljesítménye, egy csomó kulcsszóra az első oldalon vagyunk a Google-ban”

Megfelelő eszközzel információt kaphatunk arról, hogy milyen kifejezésekre adja ki oldalunkat a Google, és ezek közül melyik kifejezések esetében kattintottak a linkünkre, majd jutottak el az oldalunkra.

Aztán ott mit csináltak: 1 másodperc múlva leléptek, vagy 5 percen keresztül több oldalt is átböngésztek.

Lehet, hogy kiderül, egészen más kulcsszavakra teljesítünk jól, mint amire szeretnénk! Ez is indokolhatja a weboldalunk sürgős módosítását.

Példa: van egy novelláskötetünk, ezt szeretnénk eladni a honlapunkon keresztül. Címe:

Rákosborzasztói meggyes lepény – emlékek a múltból

A kifejezés számtalan helyen szerepel az oldalunk tartalmában, és így a találati listában a második helyen van rákosborzasztói meggyes lepény kifejezésre.

Talán már sejted, Kedves Olvasó, hogy mi lehet a gond! Azok az emberek találják így meg ezt a honlapot, akik rákosborzasztói meggyes lepény receptjét keresik, nem pedig a kortárs szépirodalomért rajongók!

kereszőszóra keresési találat

Sajnos az életben általában nem ilyen faék egyszerűségű a helyzet, de a lényeg ugyanaz: tisztában kell lennünk azzal, milyen kifejezések kapcsán találnak ránk az emberek, és ezeknek a kifejezéseknek mennyi forgalmat és eladást köszönhetünk.

„Van ez a Gmailes* hirdetésünk (*Google Ads, leánykori nevén AdWords, a fordító megjegyzése), de nem nagyon jönnek. Több pénzt kéne költeni rá!”

A Google Ads a saját felületén számtalan hasznos információt biztosít számunkra. Az viszont nem derül ki, hogy miután az emberek rákattintottak a hirdetésünkre (és a Google elégedetten besöpörte a pénzünket), mit csinálnak a weboldalunkon?

Ha 1.000 hirdetésre kattintásból 1 vevő lesz a webáruházunkban, akkor vajon az a megoldás, hogy a hirdetési keretet növeljük?

Szerintem nem. Először mindenképpen át kell gondolni, hol lehet a hiba!

  1. A hirdetés szövegében: hátha másról szól, mint amit valójában a weboldal nyújt. Akkor módosítsuk a szöveget!
  2. A weboldal tartalmában, felépítésében stb. A Google Ads megtette kötelességét, egy csomó embert irányított az oldalunkra, de az emberek valahogyan nem kapták meg azt, amire vágytak. Nosza! Ha megfelelő adatok állnak a rendelkezésünkre, segítséget nyújtanak az átalakításokhoz.

 Azt hiszem, most már látod, miért fontos egy vállalkozónak figyelemmel kísérnie weboldalának adatait.

Bár itt leginkább eladásról és vállalkozókról volt szó, mindez érvényes non-profit szervezetekre, közösségekre, hobbiból blogolókra is. Mindenki szeretne valamilyen „hasznot” a weboldalából, még ha az nem is egy konkrét összegű termékeladás. A teljesítmény mérése, az adatok elemzése ezért nekik is fontos.

A következő részben arról lesz szó, milyen ingyenes eszközökkel tudunk szert tenni ezekre a teljesítménnyel kapcsolatos információkra.

Olvasd el azt is!

Bozókiné Antal Rita

2004 óta onlinemarketing-tanácsadás, marketingstratégia kialakítása, keresőoptimalizálás (SEO), közösségi média részvétel tervezése, kivitelezése. Webhelyadatok elemzése, konkurenciafigyelés, online kampányok kidolgozása. Tartalommarketing, szövegírás.

Pin It on Pinterest

Share This