Kell a karbantartás weboldaladnak!

(100 webes bukta)

„A gép forog, az alkotó pihen.”

Sokan kezelik úgy a weboldalukat, hogy kész, innentől majd elketyeg! Minimum elcsodálkoznak – szinte felháborodnak, amikor azt mondom, hogy havi karbantartásra van szükség. Illetve azon is elcsodálkoznak, amikor a weboldalfrissítésekről beszélek – hát kész van, nem???

Lehet, hogy mindez műveltségünkből fakad? Hiszen az alcímben szereplő idézet Madách Imre: Az ember tragédiája című művének az elejéről való, amikor az Úr ezt mondja:

Be van fejezve a nagy mű, igen.
A gép forog, az alkotó pihen.
Évmilliókig eljár tengelyén,
Mig egy kerékfogát ujítni kell.

Hát lehet, hogy a világgal ez így van, de a weboldalakkal nem. A lenti két videóban háromféle szempontból járom körül ezt a témát.

 

A weboldal technikai karbantartása

Az első videóban szó van arról, mit jelent ez a gyakorlatban, mire terjed ki, miért van erre szükség – különös tekintettel egy WordPress oldalra.

A tartalom és a forma megújítása

A második videóban a tartalom frissítéséről van szó két megközelítésben.

Miért fontos a Google szempontjából? Hogyan hat a keresési találatok között elfoglalt helyünkre az, hogy mikor frissítettük utoljára a mondanivalónkat?  Ha nem akarjuk elveszteni az aktuális besorolásukat, akkor ez is egy szempont!

Az oldalra látogatók szempontjából is szükséges a megújulás időről időre. A mai napig rengeteg olyan régi, nem reszponzív weboldal van még forgalomban, amelyek mobilról teljesen használhatatlanok, élvezhetetlenek, de ez is csak egy példa…

Természetesen a mondanivalónkat is szükséges aktualizálni, de ezzel már a stratégiai tervezés vizeire evezünk, amellyel külön is érdemes (sokat!) foglalkozni.

Bozókiné Antal Rita

2004 óta onlinemarketing-tanácsadás, marketingstratégia kialakítása, keresőoptimalizálás (SEO), közösségi média részvétel tervezése, kivitelezése. Webhelyadatok elemzése, konkurenciafigyelés, online kampányok kidolgozása. Tartalommarketing, szövegírás.

Pin It on Pinterest

Share This