Jó a sok domain a cégemnek?

Vagy szabaduljak meg tőlük?

15-20 évvel ezelőtt a Google algoritmusa nem volt olyan kifinomult, mint manapság. Sokkal mechanikusabban alakította ki a weboldalak rangsorolását.

Az emberek, pláne a fifikás magyarok, mindig is próbálták kihasználni a lehetőségeket, természetesen a domainnevekkel kapcsolatban is!

Erre mutatok néhány példát a videóban, ebben a cikkben pedig további részletekkel szolgálok a témában…

Több olyan ötlet is volt, amely annak idején még jó megoldásnak számított, de aztán egyre jobbá vált a Google algoritmusa és egyre profibb módon tudta kiszűrni ezeket a gyakorlatilag alacsony színvonalú trükközéseket.

 

Pontos egyezésű domain + kulcsszóismétlés a szövegben

Régen könnyű volt a találati lista elejére kerülni: egy jó kulcsszavakat tartalmazó domain + a kulcsszavakkal telezsúfolt oldal = biztos siker!

A Google azt is pozitívan értékelte, ha az adott kulcsszó sokszor, vastag betűvel, dőlt betűvel vagy aláhúzással volt a szövegben. Így sok olyan oldalt lehetett találni, ahol például azt láttuk, hogy minden második sorban ki van vastag betűvel szedve, hogy redőny, redőny, redőny, redőny, redőny. És a domainben is szerepelt ez a szó természetesen.

Manapság ezt már kulcsszóhalmozásként kezeli a Google és büntetéssel díjazza.

A mesterséges intelligencia használatával sokkal jobban fel tudja ismerni a ragozott alakokat, szinonimákat. A vastag betű meg már nem nagyon érdekli. Hivatalos Google-állásfoglalás ugyan nincs az ügyben, a szakma nagyjai viszont úgy gondolják, hogy ezek a kiemelési formák (vastag, dőlt, aláhúzott) gyakorlatilag nem sokat számítanak.

Ezért nem kell mindenáron és minden mennyiségben, mindig ugyanazokat a szavakat ismételgetni a szövegben. Sokkal fontosabb a természetes beszédstílus, gördülékeny fogalmazás és a megfelelő mennyiségű, minőségű szöveg.

Visszatérve a (több) kulcsszóból álló domainekre és ezek „tömeges” regisztrálására…

Végül a Google 2012-ben döntött úgy, hogy ezeket pontos egyezésű, pláne több kulcsszóból álló domaineket nem fogja figyelembe venni a találati lista kialakításakor.

Így nem érdemes már több domaint fenntartani csak azért, hogy rá legyenek irányítva egy központi weboldalra. (Részletek a videóban 00:20-tól.)

Sok domain ráirányítva egy oldalra.

Akkor ne is regisztráljunk kulcsszavakat tartalmazó domaint?

Nyugodtan regisztrálhatunk a tevékenységünkre jellemző kulcsszót/kifejezést tartalmazó domaint, de gondoljuk át előbb!

Ne használjunk túl sok szót egymás után! Maximum két vagy három szót – ha rövidek (a magyar szavak jellemzően hosszabbak, mint az angolok, így nehezebb tömör, frappáns kifejezésekkel előállni).

A könnyebb olvashatóságot biztosítja, ha kötőjelet használunk. Az ajánlás viszont az, hogy egynél többet ne alkalmazzunk! De lehetőleg egyet se. Ez a szabály is azért alakult ki, mert az eljárást a kifejezetten rosszminőségű, lehúzós, spammelős oldalak használták előszeretettel:

garantalt-fogyas-tiz-nap-alatt-csodaturmixszal.com
legjobb-pizza-pajkaszegen.com

Az ilyen pontos egyezésű domain + sok kötőjel kombót a Google garantáltan bünteti.

Azzal kapcsolatban, hogy hány betű lehet egy domainnév, vannak ugyan bizonyos szabályok, de a szakirodalom kiemeli, hogy inkább a jó hangzást, egyszerű értelmezhetőséget tartsuk szem előtt. Angol nyelvterületen a 15 karakter körüli hosszt tekintik az ideális maximumnak.

Még megemlítem, hogy az is számíthat, hogy a domainre inkább csak rákattintanak vagy „offline” formában is sokszor meg kell adni, le kell írni.

Itt van például a sajátunk: anboweb.hu – rövid. Mégis sokat szenvedek vele, amkor le kell diktálnom az emailcímemet. Láttam ezt a szót már sokféle módon leírva! A csúcs a duo-tour volt! 🙂 Ha hosszú a domain, nagyobb az esély, hogy elgépelik beíráskor – elvesztjük a látogatót 🙁

 

Praktikus megközelítés domain választásához

Olyan domaint válasszunk, ami jól mutat egy névjegykártyán! Oda biztos nem tennénk ezt, ugye?

garantalt-fogyas-tiz-nap-alatt-csodaturmixszal.com

Pontos egyezésű domain előnyei – hátrányai

Előnyös lehet

  • egy induló cégnek, ha egy meghatározott piaci szegmensbe akar betörni;
  • egy konkrét, egyértelműen definiálható terméket/szolgáltatást népszerűsítő oldal esetében; helyi vállalkozás esetében.

Ez utóbbi két esetben vigyázzunk, a márkanevek és településnevek használata engedélyhez kötött lehet!

  • Egyes iparágakban nagyon limitált a szakszókincs, egy jól megválasztott szakkifejezéssel tarolhatunk a piacon.

 

Hátrányok

  • A pontos egyezésű domain korlátozza a cég jövőbeli terjeszkedési lehetőségeit. Magyarul: ha a jövőben többféle tevékenységgel foglalkozik, akkor az egy tevékenységhez kapcsolódó kulcsszavas domain összezavarhatja a brandépítés folyamatát.
  • Kulcsszót tartalmazó domain esetén nehezebb lehet megfelelő social media fióknevet találni – lehet, hogy már minden jól hangzót lefoglaltak 🙁

Már évek óta hosszú / több kulcsszót / kötőjelet tartalmazó domainem van. Mit csináljak???

A Google álláspontja szerint ezek a tényezők nem feltétlenül okoznak gondot, ha az adott kulcsszóhasználat megfelelő mennyiségű és minőségű tartalommal van alátámasztva.

A Google Search Console segítségével ellenőrizhetjük, hogy manuálisan bünteti-e oldalunkat a Google, és azt is megnézhetjük, hogy a találati listában megjelenünk-e. Ha nem találjuk itt oldalunkat, akkor viszont mindenképpen érdemes kezelni a helyzetet – akár egy másik domain regisztrációjával is.

 

A domain életkora számít a Google-nek?

Régen igen, most már nem nagyon.

A tartalom, a felhasználói élmény, az, hogy a látogató gyorsan megtalálja, amit keres, az oldal gyorsasága, jó technikai felépítése – ez a fontos!

Más szempontból viszont lehet olyan előnye egy régi domainnek, amelyhez képes egy újonnan regisztrált hátránnyal indul. Például a rámutató linkek száma. Manapság nem egyszerű a minőségi linképítés.

 

Másolt/duplikált tartalom – ne!

A weben található tartalom nagyságrendileg 25-30 százaléka duplikált tartalom volt 2013-ban Matt Cutts szerint.

Éppen ezért a Google nem bünteti – de nem is támogatja a másolt tartalmat!

A Google hivatalos definíciója szerint kétféle duplikált tartalmat különböztet meg: az egyik az, amikor egy domainen belül, a másik, amikor több domainen található meg ugyanaz az szöveg.

Ebben a cikkben és a videóban (01:30-tól) most azzal foglalkozom, amikor több weboldal (domain) között van duplikált tartalom. A videóban példaként azt említettem, amikor az egyik weboldalon található cikkeket átveszi egy másik weboldal (pl. hírportál), illetve amikor egy cég több, kulcsszavakat tartalmazó domaint is fenntart, és mindegyik alá ugyanazt a teljes weboldaltartalmat berakja.

Aki tisztán játszik, az megfelelő módon megjelölheti, hogy átvett tartalmat közöl, ennek nincs akadálya. A videóban viszont arról a trükközésről van szó, amikor teljes weboldaltartalmakat másol át egy tulajdonos több domainre. A Google nem jeleníti meg az ilyen oldalakat a találati listában…

Tartalommásolás sok domainre

Mi számít különböző domainnek?

A videóban különböző szavakból álló domainekről van szó (kovacs.hu, olcsobutor.hu, kovacsbutor.hu).

Fontos azonban tudni, hogy a különböző URL-ek is külön domainnek számítanak!

http://www.kovacs.hu
https://www.kovacs.hu
http://kovacs.hu
https://kovacs.hu

Ezeknél ki kell választani egy előnyben részesített változatot, és ezt megfelelően jelölni („canonical” használata). Ha ez nincs megoldva, máris negatív értékeléssel számolhatunk…

Nem számít viszont duplikált tartalomnak, ha ugyanannak a domainnek van mobil változata is: kovacs.hu és m.kovacs.hu.

Akkor egy kivételével szüntessem meg az összes domainemet???

Azért csak óvatosan a tarvágással! Jól gondoljuk át, mit érdemes megtartani!

  • Melyik domainre mutat több, jó minőségű link?
  • A találati listákban melyik, hogyan szerepel?
  • A cég jelen- és jövőbeli tevékenységéhez melyik illeszkedik jobban?
  • Melyik „néz ki jobban a névjegykártyán”?

 

Indokolt lehet a több domain fenntartása bizonyos esetekben

Ha a cég teljesen különböző célcsoportoknak más terméket/szolgáltatást nyújt (például kertépítés – kertészethez kapcsolódó gépek nagykereskedelme).

Egy kulcsszót tartalmazó domain régóta működő weboldallal topon van a találati listában. Emellett szeretnénk egy cégnevet tartalmazó domaint, amelyet a névjegyre és más felületekre nyomtathatunk: ezt a domaint ráirányíthatjuk a kulcsszót is tartalmazóra.

Szóval sokféle lehetőség közül választhatunk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük segítséget szakembertől, hiszen a domainválasztás és megfelelő használata nagyon jelentősen befolyásolhatja vállalkozásunk online teljesítményét!

Bozókiné Antal Rita

2004 óta onlinemarketing-tanácsadás, marketingstratégia kialakítása, keresőoptimalizálás (SEO), közösségi média részvétel tervezése, kivitelezése. Webhelyadatok elemzése, konkurenciafigyelés, online kampányok kidolgozása. Tartalommarketing, szövegírás.

Pin It on Pinterest

Share This