Egy elkészült weboldal +

a tárhelyen is múlik!

Manapság, amikor az oldal betöltődési sebessége az egyik legfontosabb tényező a Google-besorolás szempontjából, érdemes figyelmet szentelnünk a tárhelyek paramétereinek is.

Ha a referenciaoldal érdekel, olvass tovább, ha a tárhelyekkel kapcsolatos rész, akkor kattints ide!

 

Először nézzük az új weboldalt!

Egy nemrégóta működő könyvelőirodának bemutatkozóoldalra volt szüksége. Így az elkészült honlap is a „majdnem egyoldalas” weboldalak közé tartozik (ezek előnyeiről, hátrányairól itt írtam részletesebben). Erre is jellemző, hogy a felső menüsorban a linkekkel az oldalon belüli aktuális tartalomhoz ugorhatunk.

A weboldal minimalisztikus dizájnt kapott. A könyvelés nem olyan szakma, hogy referenciaképeket lehetne hozzá társítani, abban pedig egyetértettünk az Ügyféllel, hogy inkább mellőzzük a beállított, „öltönyös-kosztümös emberek

  • kezet fognak,
  • elmélyedten tanulmányoznak dokumentumokat,
  • illetve „számológéppel számolnak kávézás közben” típusú fotókat.

Így maradtunk a geometriai formáknál, néhány ikonnal felturbózva. Mindemellett egy kis animációval így is izgalmassá lehetett tenni az oldalt.

Az animáció feldobja az egyszerű oldalt

„A SzámTámAdó kft. honlapjának elkészítése kapcsán partneri ajánlás alapján kerültünk kapcsolatba. A projectet kézben tartotta, szakmai tapasztalatait kihasználva rengeteg hasznos észrevétellel segítette az eredményes munkát.”

Dobai Gábor

tulajdonos, SzámTámAdó Kft.

A honlap az egyszerűség ellenére technikailag magas színvonalú (másmilyent nem is csinálok), hiszen igényes Ügyfelem megértette, hogy a jó Google–besoroláshoz ez ugyanolyan fontos, mint a tartalom.

Ezekkel a kérdésekkel egy menüpontban és több bejegyzésemben is foglalkozom: Mi van a weboldal felszíne alatt?, illetve 2018 júliustól…  

A weboldal igényessége mellett egy további fontos dologra is felhívnám a figyelmedet, és ez pedig a tárhely kérdése. Ezen is múlik a honlap teljesítménye.

A tárhely „minősége”, beállításai is számítanak

Ugye, nem kell részleteznem, micsoda különbségek vannak árban és minőségben, ha lakást szeretnénk bérelni. Ugyanez a helyzet a tárhelyek esetében is.

Ez az írás nem egy mélyenszántó, technikai paramétereket boncolgató összegzés. Éppen csak pár, a laikus számára is könnyen érthető területet érintek. A cél az, hogy egyrészt a weboldaltulajdonosokban felkeltsem az igényt arra, hogy odafigyeljenek erre a tényezőre is, másfelől megértsék, hogy milyen kihatása lehet a tárhelynek az ügyfélelégedettségre vagy a Google-besorolásra!

 

HDD vs. SSD

A HDD tárhelyek klasszikus merevlemezeken/winchestereken tárolják az adatokat. Az SSD tárhelyek olyanok, mint egy nagy pendrive, nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket.

Az SSD tárhelyek sokkal gyorsabb kiszolgálást biztosítanak. És pont. Árban csak kicsivel drágábbak a HDD-nél.

Osztott tárhely (shared hosting) – de milyen?

A cikkben szereplő kis méretű, kis látogatottságú oldal esetében a megosztott tárhely teljesen megfelelő választás – ahogy egy diák is jól elvan két barátjával albérletben egy háromszobás lakásban. A fürdőszobahasználatot (= memória-, CPU-használat) is meg tudják szépen oldani egymás között…

Az viszont valószínű, hogy ha tizen osztoznak a lakáson és a fürdőszobán, csúcsidőszakban lassulás, dugók keletkeznek. Az erőforrások nem tudják kiszolgálni zökkenőmentesen az igényeket…

Hasonlóképpen nem mindegy, hány és milyen weboldal osztoszik azon a bizonyos közös tárhelyen.

osztott tárhely (shared hosting)

A beállításokon is múlik

Ráadásul a tárhely beállításairól még nem is beszéltünk. Ezek is támogathatják vagy gátolhatják oldalunk legoptimálisabb működését…

A különbségek szemléltetésére álljon itt néhány előtte-utána kép. Az „előtte” képek a weboldal ideiglenes tárhelyén készültek, az „utána” képek pedig a végleges tárhelyen. Szerencsére a különbségek nem túl jelentősek, a gyors működés továbbra is biztosított!

webpagetest: összehasonlítás
gtmetrix: összehasonlítás
pingdom: összehasonlítás

Ezzel a bejegyzéssel szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos megbízható, jó minőségű tárhelyszolgáltatót választani. Ezek az ügyfél számára közvetlenül nem látható tényezők jelentős különbségeket okozhatnak az oldal betöltődési sebességében, Google-besorolásában, illetve áttételesen az ügyfelek elégedettségében.

 

Ha szeretnéd átterveztetni oldaladat, ne habozz!

Jelentkezz tanácsadásra, és beszéljük meg a lehetőségeket!

Bozókiné Antal Rita

2004 óta onlinemarketing-tanácsadás, marketingstratégia kialakítása, keresőoptimalizálás (SEO), közösségi média részvétel tervezése, kivitelezése. Webhelyadatok elemzése, konkurenciafigyelés, online kampányok kidolgozása. Tartalommarketing, szövegírás.

Pin It on Pinterest

Share This